23.12.08

Anniki: jõulud rukkileivaga

Anniki meelitab oma sõpru-tuttavaid mõnusa ja maitsvaga nagu paljud meie teisedki lugejad. Aga pakendab ta selle mitte karpi, vaid punutud korvi ;)

Anniki: Ma olen ka isetehtud kingituste propageerija. Sugulaste peredesse rändavad tänavu punutud korvid värskelt küpsetatud rukkileiva, enda valistatud õunamoosi ja trühvlitega, lisaks taimeteed maitsetaimetalust, mõned põnevad maitseainesegud ja ehk midagi huvitavat veel.

21.12.08

Kreet vol 2: sõber stressivabaks!

Elamuse kinkimine on tore, aga abi osutamine elamuse korraldamiseks veelgi toredam.

Paar viimast aastat oleme õega kinkinud emale sünnipäevaks peo, st peo korraldusteenuse. Meie peale jääb kõik orgunn, tema tegeleb külaliste teavitamise ja kuludega. Kõik osapooled on väga rahul: tema on õnnelik, et ei pea oma sünnipäevaga pead vaevama ning meie oleme õnnelikud, et saame talle miskit tõesti vajalikku ja väärtuslikku kinkida.

Kreet: jõulud muuseumis

Tänavu tekkis mõte kositada sõpru pühade puhul ekskursiooniga Tartu Kunstimuuseumisse Ants Laikmaa pastelle vaatama. Ekskurss koos giidiga on 125.- + piletid (tudengile 12.-). Pea kõik muuseumid Eestis pakuvad mingisugust haridusprogrammi. Veidi asisemates kohtades on valikus erinevaid ettevõtmisi (nt filmid, töötoad) erinevatele vanustele.

Ühes sõpradega oleme väisanud veel Tartu Mänguasjademuuseumi ja KUMU. Aastate jooksul on ära proovitud ka teetseremoonia, personaalne jooga-trenn ja meisterdamine (a’la Vunder või Antoniuse gild).

19.12.08

Joosep: kingi vaade!

See on nüüd kindlasti midagi hästi abstraktset, aga vahel teatud inimese ja teatud tundega, võib asi hästi töötada küll.
Mina olen paar korda kinginud VAADET!
Jõuludel võiks see toimida umbes nii, et võtad kallima kaasa, sõidate kuhugi ilusasse kohta, kaasas väike hõõgvein ja trühvlid, seate ennast mõnusasti sisse... Ja siis ütled, et selle vaate sulle kingingi.
Teisisõnu,
sa kingidki ainult emotsiooni, mis kaasneb selle hetkega.

Liis: jõulutunne ka jõulude järel

Mina kingin paarile oma sõbrannale-sugulasele, kes on lastega kodus "lastevaba õhtu". Ehk siis nt kino/teatripiletid kindlale kuupäevale koos lapsehoidjaga (kelleks olen ma ise). Mõte ju loeb ja kui kindlat kuupäeva välja valida ei taha, siis võib lihtsalt kinkida kaardi "Lapsehoidja üheks õhtuks" (ja teatada, et see võib olla ka reede õhtu - annaks lapsevanematele võimaluse kahekesi aega veeta).

18.12.08

Uus: Dorise trühvlite retseptid

Doris soovitas jõulude puhul ise trühvleid meisterdada. Palusime temalt ka täpsemat retsepti ning ta oli lahkesti nõus jagama. Maiasmokad ja maiasmokkade sõbrad võivad tänavustel jõuludel katsetada kahte retsepti. Mõlema märksõnaks on lihtsus.

1. Röstitud metsapähklite ümber rullida martsipanimass, hoida neid veidi külmas ja siis kasta valge või tavalise šokolaadi sisse ja jälle külma.

2. Dorise lemmik :)

Valge sulatatud šokolaad (ca 150g), 6 Kalevi klassikalist küpsist täitsa peeneks purustatud (nt kohviveskis), 3 tl likööri (endal praegu avatud lätlaste Šarlote, sobib ka Bailey's). Taas panna mass külma. Pärast külmashoidmist kasta jälle valge šokolaadi sisse. Doris koguste kohta väga täpselt öelda ei osanud. Ütles, et teeb sellise massi, et saaks sõrmede vahel palliks suruda, suhteliselt paksu.

Mmmm... head isu!



Triin: sõbra näoga raamat

Fotod on ühed tänuväärsed asjad - nendega saab teha juba mainitud kollaaže, kalendreid, muinasjuturaamatuid ja lauamänge. Mina soovitan aga minna antikvariaati, valida välja mõni mõnus raamat (olgu see siis hooajale kohaselt mõni jõululugude raamat, detsembrikuu Täheke või sõbra lemmik raamat lapsepõlvest/tänapäevast), millest teha sõbra näoga raamat.

Edasi tuleb toimetada vastavalt oma soovile ja äranägemisele. Võimalik on raamatule tekitada lisalehekülgi, kus tegelasteks sõber ja tema sõbrad. Teine võimalus on kleepida olemasolevate illustratsioonide asemele sõpruskonna pildid - näiteks, et Bullerby lasteks on teie sõpruskonna staarid või mesiterdetektiiviks sõber Mati. Kuigi tuleb muidugi tunnistada, et neid armsaid joonistusi ei oleks endal küll südant täis kleepida. Aga raamatuid on ju palju. Ise tegin Moskva olümpiamängu-teemalise sünnipäeva pidajale kingiks Moskva '80 olümpiaraamatu, kus toonaste tšempionite asemel olid erinevad sportlikud pildid sünnipäevalapse sõpradest. Miks mitte midagi sarnast kinkida ka jõuludeks? Aega veel on, seega jõuab osta nii raamatu kui ka saada digipildid paberkujule.

Mehis: meisterda sõbrale temast inspireeritud lauamäng

Ma olen kindel, et iga sõber rõõmustaks, kui talle kingitaks lauamäng, mis on tema elust mõtte saanud. Mõtle sõbrale, sellele, mida ta igapäevaselt teeb ja hakka nokitsema. Joonista ja illustreeri piltide ning isikukohaste kommentaaridega.
Selle kergem variant on valmistada täringumäng, kus on vaja nuppudega liikuda, näiteks "Reis ümber maailma" võiks saada sinu sõbra klassikaks pealkirjaga "Sõpradega linna peal". Teine ning märksa põnevam võimalus on nokitseda valmis täringumäng, kus mängijatel tuleb läbida marsruut punktist A punkti B. Sellisel juhul saab kogu mängu käigu otse elust võtta - kui sõbral on ikka juhtunud, et ta läks prügikasti välja viima, aga sattus kogemata Prahasse, on see igati jäädvustamist väärt retk. See variant on ka põnevam. Reaalsusest lähtugu ka mängureeglid. Kui sõbral on ikka juhtunud, et ta vahel peol ruttu ära vajub, võib seda mingil ruudul nina alla hõõruda kommentaariga: "Läksid peole, aga vajusid maru ruttu ära. Seni, kuni ennast välja magad, jääd ühe käigu vahele."
Kellel aga aega, tahtmist ning sõbrateadmisi palju, võib meisterdada ka keerulisemaid mänge. Eriti huvitav oleks selline, mis sarnaneb mängudele "Eesti" või "Maailma imed". Olen veendunud, et seda tahaks 50 aasta pärast ka su sõbra lapselapsed suure huviga avastada.

Frida: müstilised soovid, mis täituvad

Tahtsin kinkida sõbrale ühe imearmsa kujukese, mille olin reisilt kaasa toonud (tõsi, täitsa asine asi). Aga et asja huvitavamaks teha ja emotsiooni juurde panna, sidusin sinna nööriga külge kümneid ja kümneid sildikesi, millest igale oli kirjutatud üks väike soov. Need olid sellised mõnusalt humoorikad märksõnad või hoopis absurdsed või isiklikku laadi, nii et ainult meie omavahel mõistsime.
Kingitust kätte andes palusin sõbral sellest puntrast pimesi kolm lipikut välja valida. Need kolm pidid olema järgmise aasta võtmesõnad tema eluteel või midagi taolist...

Uskuge või mitte, aga aasta hiljem naersime mõlemad, et oligi nii. Sõbra elus juhtuski see, mida kolm märksõna justkui ennustasid. Müstika.

17.12.08

Tanel: jõulutunne kallimale

Kupongiraamatut küll keegi pakkus, kuid räägin ka oma ideest: kinkida selline raamat oma kõige-kõige lähedasematele. Võib sisaldada kuponge "jalamassaaž", "terve päeva/nädala nõudepesuvaba", "sõbrannadega välja, mees hoiab last", "kuum kohting - ämm hoiab last", "suur šokolaadiisu - poodi, kohe!" jne. Sobivad käsud/laused/kupongitäited suudab igaüks ise välja mõelda, kui endale veidi aega võtta. Lõpuks kogu komplekt ümbrikusse või siis klammerdajaga kinni.

16.12.08

Pille vol2: sõpradega võidu muinasjutte vestma

Tahtsin veel rääkida ühest väga vahvast kaardimängust, mida väga ammu ühel Taani noortereisil mängitud sai. Mängu idee on siis muinasjutujutustamisest. Et on kaardipakk, kus on erinevad muinasjuttudes esinevad sõnad - nimi-, tegu-, omadus- jms. Lisaks on üldised nimetused nagu Koht jms. Ja mängul on pakk erinevaid muinasjutulõppusid - stiilis "And they lived happily ever after..." eesmärk on siis jutustada muinasjutt, oma kätte tulnud kaartidest - reeglid on sellised, et kõigil muinasjuttu sisse toodavatel tegelastel peab olema mingi loogiline algus ja lõpp, st lihtsalt ei saa olla, et tegelane läks vasakule ära, kõigi lugu peab saama räägitud. Lisaks on kõigil kaasmängijatel võimalik igal hetkel su lugu "üle" võtta, oma vastavasisulise kaardiga. Aga lugu üle võttes peavad kõik olemasolevad tegelased samuti jätkama. Seega on natuke tegmist mälutreeninguga ja muinasjutuvestmisega ja üldse. Et neid kaarte võib ise teha, aga võib ka osta ja sõpradega koos jõulumuinasjutte mängida. Kel huvi, võib lähemalt uurida. Või mind üles otsida ja minu olemasolevat kaardipakki uurida ja kopeerida.

Pille: seekord on kingikotis piparkoogitegemise-töötuba

Suu magusaks sarjast on meie peres ikka kingitud moosi. Eriti hea on, kui kenad jõulused sildid peale teha, aga tavaliselt suvisest moositeost umbes 10 purki arvestan kingitusteks - erinevatel puhkudel nagu sünnipäevad, jõulud jms. Hiljuti just mehe vend kiitis, et õuna-pohla-ingveri moos oli neile väga maitsenud.

Lisaks kingime ühiselt oma suurele perele seekord piparkoogitegemise-töötoa. St kohtume kõik suure laua ümber, võtan kodustest varudest kaasa suure koguse ise tehtud piparkoogitaigent, kus on sees tavapärasest rohkem tsitruselisi - apelsini ja sidruni koort ning palju erinevaid piparkoogivorme ja teeme ühiselt piparkooke. Mõte on selles, et nii saavad ka pisemad (tõsi küll, mitte ehk neljakuused, aga need kolmveerandaastasd küll juba) kaasa lüüa ja värvilist tuhksukruglasuuri teeme ehk ka :)

12.12.08

Doris: suu magusaks ka tavatuttavatel!

Nagu ka varasematel aastatel, kavatsen mina kinkida lähedastele käsitsivalmistatud trühvleid. Nende tegemine on eriti mõnus kui juba sellel ajal mõtled, kellele need konkreetsed maiustused lähevad ja oled hingega asja juures. Pärast pakin isetehtud karbikesse ja voilaa, tulemus on parem kui mõne profikoka kätetöö.
Olen avastanud, et kingituse tegemine veidi kaugemal seisvale inimesele on sama rõõmustav kui lähedasele. See, et ta ei oska arvatagi, et sinult kingituse saab, teeb selle andmise/ saamise topelttoredaks. Päriselt! Aga kink olgu kindlasti isetehtud ja otse südamest.

11.12.08

Triinu: ise saab teha Männiku noortekeskuses

Meie sõbrannaga mõtlesime, et tahaks ka midagi teistsugust kinkida seekord ja avastasime Männiku noortekeskuse! Seal on erinevaid ringe, kus saab kas keraamikaga tegeleda või siis igasuguseid muid vahvaid asju ise teha (maalida klaasi, magneteid, vitraažkleepse ja isegi siidimaali). Olenevalt ringist siis hind varieerub, aga meie läksime nt voolimis- ja keraamikaringi ning maksumus oli 10.-. Voolisime siis mõlemad endale põnevad teeküünla alused, järgmine kord glasuurime neid ja saabki väga armsa omatehtud kingituse.

Enne oli juba mainitud fotokollaaže, et need on ka kindlasti väga armsad ja südamest tulnud asjad...Näiteks ise olen veel saanud sellise armsa kingituse, kus ostetud mängulooma peale oli tikitud sõbra nimi..et ta saaks mul nö kogu aeg kaisus olla.

Hetkel rohkem meelde ei tulegi, aga ilusaid jõule kõigile!

10.12.08

Triin: isetehtud kalendrid on väärt kraam

Korra on mainitud kalendreid. Kiidaks ideed takka, uue aasta eel on see ju veel eriti aktuaalne. Toon mõned ideed, mida ise olen teinud ja mida mulle on tehtud.

a) Photoshopi kalender - mõni mälestusväärne pilt või kollaaž, sellele lisatud aasta kalender (netist normaalset kalendrit on leida raske, seetõttu pead selle ilmselt ise sisse trükkima ja siis ei ole enam vahet, mitu kalendrit sa teed), see kõik mõnes fotopoes välja lasta trükkida. Võib soovi korral raamida;
b) trükitud kalender + pildid ja joonistused - mõnes poes on müügil nö tühjad kalendrid (välismaal on see eriti popp :P), kus siis kas valgele või mustale taustale saad kleepida meeliköitvaid pilte või joonistada vahva koomiksi. Samas, kes keelab sinna kirjutada nt luuletuse või retsepti?
c) teen kõik ise ja käsitsi - mõned aastad tagasi tegin oma kolmele lähemale sõbrannale staarikalendrid, kuhu kogusin meie vingeimad pildid, joonistasin lilli juurde, trükkisin eraldi paberile kalendri ja kleepisin selle sisse, iga kuu sai eripärane ning neli kuud said ka omad staarid - eks ikka selle kuu sünnipäevalaps. Lisaks olid kalendrisse kantud teised olulised tähtpäevad (nt pidasime jõule 29. okt, sest siis tekib õige jõulutunne enne seda kui kõik ära keerab);
d) kihvt oleks ka suur seinakalender - taas kord pildid, joonistused, luuletused jne peidetud kuude vahele.

Ja neil, kellel on lapsed - kujutate ette vanavanemate nägusid, kui nad saavad jõuludeks kalendri, kus on laste pildid, nt näpuvärvidega tehtud käejäljed, tähtpäevad jne... Ilus ja praktiline (sest praktilisust hindab teatavasti iga normaalne inimene).

Kanadalaste Buy Nothing Christmas

Indrek soovitas siin ühes kommentaaris kanadalaste algatust. Me muidugi arvasimegi, et meie idee ei saa olla ülioriginaalne, ent ajapuuduses me isegi ei uurinud seda, kas ja kus veel midagi on. Seetõttu on tore, et meie lugejad seda meie eest teevad, aitäh :)

Sealt leiab igati vahvaid kingiideid - nt isetehtud retseptiraamat (kõigi sõpruskonnas on kindlasti inimesi, kellel tuleb toidutegemine iga kord hästi välja ;)).

Kanadalaste asi, mis on meie omaga üsna sarnane, on kindalasti väärt külastamist. Aga mõnus oleks ikka emakeelseid ideid edasi koguda. Nii, et andke tuld. Ma tean, et mitmed teist on selle peale mõelnud, aga ei julge või ei viitsi. Võtke see 1-10 minutit, palun :)

Maria vol2: jõulud toob päkapikumüts miksitud väikse õllega

Maria on meile juba terve hunniku häid mõtteid andnud, kuid nüüd tuletas ta veel meelde, mida ta sõbrad talle kinkinud on. Ehk annavad needki ideed mõttelennule tuult tiibadesse.

1. Töökaaslased kinkisid eelmisel aastal jõuludeks A.Le.Coq Premiumi nelipaki - iga pudeli otsas iseõmmeldud päkapikumüts.

2. Kursakaaslased kinkisid sünnipäevaks 10 pudelit Starterit (disainerite värk noh.. vaja öösiti tööd teha) omakujundatud siltidega - "The Ultimate Maria Drink" pluss veel mõned "omad naljad" :P

3. Üks fotograafist sõber kinkis loodusfoto, mille ta ise pildistanud-ilmutanud-raaminud oli.

4. Kui ma septembris eestist ära tulin, siis kamp sõbrannasid panid mulle teele kaasa "välismaa KITi" - kaunistatud karbi sees väike eesti shokolaad, valuvaigistid, kondoomid ja muud vajalikku ja mitteniivajalikku staffi.

5. Teine ja kindlalt mu lemmik ärasaatmiskingitus oli kolmelt noormehelt. Suur ümbrik kirjaga "kolm asja millest sa puudust tundma hakkad". Tohtisin selle alles siin lahti teha. Sees oli kolm suurt pilti neist kolmest. Võttis peaaegu pisara silmanurka :P Praegu on nii hea vaadata neid seinal ja kohe läheb tuju heaks :)

9.12.08

Terje: kingi muusikat!

Ma olen vist päris mitmeid kordi kinkinud muusikat, mis küll pole mu enda tehtud ega midagi, aga see on muusika, mis läheb mulle korda ja tekitab emotsioone (!).

Iseenesest pole siingi suuremat nõiakunsti vaja - piisab ühest/mõnest toorikust, kuhu siis heaga oma lemmikmuusikat peale laduda. Muidugi võib plaadi kenasti ära ilmestada - joonistada lilleliseks (või aisakellaliseks?) või kirjutada sinna mõni mõistujutt või vedada lihtsalt paar ilusat sõna südamest.


Ma teen seda alati reisides, viin head Eesti muusikat laia ilma laiali.
Aga vabalt võib ka jõuludeks midagi välja mõelda. Jingle bells!

Vihjeid Šotimaalt: isetehtud muinasjuturaamat

Luuletused on alati head ideed.

Eelmisel aastal sai lähematele sõpradele kingitud omatehtud muffinid ja igale sõbrale personaalne haiku.

Veel on vahva idee kinkida häid raamatuid, mis endale on midagi tähendanud ja seesama tähendus või põhjendus, miks raamat hea on ja miks just sellele inimesele kingitud saab, raamatusse kirjutada!

Mulle meeldib ka näiteks mõnda luulekogumisse oma lemmikluuletuste juurde märkusi kirjutada...

Ühel korral valmistasime sõpradega fotoalbumi, kus jutustasime piltide abil ühe tuntud muinasjutu. Fotode peal olid karakteriteks me ise ja meie sõpruskond.

Helin vol 2: saaja näoga pabernukk

Mu elukaaslase õde on väga hea joonistaja. Lisaks erinevate järjehoidjate ning muude vingete piltide tegemisele meisterdas ta ükskord terve komplekti pabernukke oma emale, kus pabernukk oli ema näoga ja riiete hulgas teiste seas ka ema lemmik-koduriided (mida kõik pereliikmed narrivad), lisaks muidugi ka mõned uhkemad kleidid-kostüümid. Siin saab oma kujutlusvõime tööle panna! Pabernukud ja -riided peavad katsumisele-vaatamisele paremini vastu, kui paberi mõlemale poolele panna kleepkilest tugevdus. Selline kingitus oleks tõenäoliselt suur hitt ka väikeste tüdrukute hulgas.

Üks suure soosingu võitis sama neiu poollt isale sünnipäevakingiks tehtud kalender, kuhu olid märgitud kõikide pereliikmete ja lähedasemate peretuttavate sünnipäevad, nimepäevad, tähtpäevad. Kuupäevadele lisaks oli iga kuu kohal fotokollaaž mingi läbiva teemaga - näiteks pereema sünnipäevakuul pildid emast läbi aegade; isa noorusajad, õdede-vendade naljakaimad lapsepõlvepildid jne jne. See on ühelt poolt hästi praktiline, kuid teisalt palju emotsioone pakkuv kingitus, mida saab terve aasta jooksul nautida.

Ise võib meisterdada ka näiteks külmkapimagneteid, kui osta poest kas metallist või plastikust magnetimaterjali ja sinna peale mingeid naljakaid piltide/fotode väljalõikeid kleepida või hoopis ise mingeid tekste kirjutada.

Selleks, et saada talvisel ajal pisut värsket hõngu tuppa, võib näiteks ise peetsu meisterdada - sukapükste sisse panna saepuru, pealmisesse otsa muruseemneid ja mingi nägu ka joonistada/kleepida. Siis muudkui aga kastma, lootuses, et seemned idanema hakkavad.

Need, kes näputööst lugu peavad, võivad teha näiteks kaltsunuku ja õmmelda sellele mõne paari riideid. Mõned väiksed tüdrukud oleks kindlasti sellise nuku üle väga rõõmsad.

Kui on soov koos midagi vahvat teha, siis võib 3-4 inimesega hakata vanadest lõngajääkidest kuduma lihtsaid lapikesi ja kui neid paras ports koos on (nt 26 tk), saab need õmmelda (või heegeldada) kokku üheks kirjuks, soojaks villatekiks, mida on hea külma ilmaga teleka ees jalgadele tõmmata või kellelegi kolmandale kinkida.

8.12.08

Kursakaaslased: toetage kasse

Kursakaaslased Liisi, Mari-Liisa ja Gea soovitavad jõulude ajal toetada näiteks kasse.

Kui sa oled kassi omanik, hoolitse tema eest ja kingi talle jõuluks midage ERITI head, kui sul pole kassi, aga tahad, leia kasside varjupaigast endale armas neljajalgne sõber. Kui sa tahad lihtsalt toetada organisatsioone, kes kassidega tegelevad, siis leia peagi avatavalt kodulehelt kassid.wikidot.com sobiv organisatsioon ja võimalus toetada rahaliselt või oma ajaga ja erinevate mänguasjade-toiduga.Hoiame jõuludel ka kasse!

Maris: pakkuge sõpradele head sööki

Niisiis. Alustuseks tahaks öelda, et asju võib ju kinkida, aga mitte poest ostetud plastmassist vms asju. Ikka isetehtud asju! Külm ja pime aeg hakkab ju tükk aega enne jõule.

Parasjagu jõuab ette võtta mitmesuguseid käsitööprojekte. Tuleb ainult veidi ette mõelda. Oma vanemale meesperele olen näiteks meisterdanud kindad, mütsi, salli, vesti, minu ema teeb talle sel aastal sokid. Kudumiskingitused hakkavad end tema puhul ammendama. Tuleb midagi muud välja mõelda. Ilmselt saab selleks purk marineeritud kõrvitsaid, mida Norramaal üldiselt ei tunta.

Käsitöö ei tähenda tingimata vestilaadseid ettevõtmisi. On võimalik tikkida mõni kena pildike ja see raami panna. Heelgedada päkapikk. Võimalusi on. Ja "ei oska" pole argument. Kättevõtmise asi.

Teine tore tegevus on köögitegevus. Kinkida võib igasuguseid huvitavaid hoidiseid, kaas ära kaunistada ja oioi kui uhke. Hoidiste puudumisel ka mett. Sel aastal olen leivaküpsetamise lõpuks käppa saanud, nii et sugulased võivad ilmselt arvestada pätsi jõuluhõngulise leivaga. Teha võib ka küpsiseid ja kenasti ära pakkida, näiteks. Võimalusi on lõputult.

Või kutsuda sõbrad külla, siis on lisaks heale söögile ka seltskond kauba peale.

Kui on selline armas pisipoja nagu meil, siis on võimaluseks lihtsalt pilt. Seda soovis endale näiteks üks vanaema. Ma arvan, et tal on sellest rohkem rõõmu kui vaasist või küünlajalast. Mitmest pildist saab ka huvitava kollaži, näiteks.

Ja lastele? Meie poja saab ilmselt pissipoti :) Suurematele võib ju kinkida mingeid meisterdamise asju. Siis saab nendest omakorda teha põnevaid ja omanäolisi asjakesi.

Helin: jõulupuu asemel potiküpress

Helin kirjutas:

Mina olen ka sama meelt, et selle asemel, et kellelegi riiulinurgale tulmukogujaid kinkida, mis ei pruugi inimese maitsele üldse vastatagi, võiks kinkida midagi sellist, mis saab kuidagi praktiliselt ära kasutada, kas süüa, juua või elamuse kujul.

Näiteks ühel aastal kinkisin vanaemale isetehtud kohvi-kreemi-likööri, kaunistades pudeli ise.
Samuti üritasin teha kompvekke, ja kuigi need ei saanud välimuselt eriti kaunid, olid need kindlasti vanaema üks lemmikkingitusi, sest ta ei väsinud kõigile rääkimast, et lapselaps talle isetehtud komme kinkis.

Mu õde küpsetas ühel aastal jõuludeks kõigile pereliikmetele eri sorti küpsiseid ja pakkis need isetehtud-isekaunistatud karpidesse.

Eelmisel aastal said paljud mu välismaal elavad sõbrad jõuludeks minu enda küpsetatud ja kaunistatud suured piparkoogid, mille keskel oli auk paela tarvis, et piarkook kuuse külge riputada.

Tudengi- või niisama väiksesse kodusse, kus jõulupuu jaoks ruumi pole, sobib kingituseks viia väike igihaljas poti-küpress. Neid müüakse enne jõule igal pool ning päris soodsa hinnaga. Nende külge võib siduda väikeseid punaseid paelakesi, komme vms. ja voil´a, armas ning keskkonnasõbralik kuusepuu ongi valmis, sest ühtki kuuske ei pea selleks langetama.

Igasugused kingid näiteks massaažile, maniküürile, pediküürile, spaasse, kinno, teatrisse, kontserdile või lausa väikesele minireisile (näiteks Lätti või mõnda Eesti turismitallu), mille jaoks meisterdada ise eraldi kergelt saladuslik kinkekaart, on olnud juba aastaid minu lemmik.

Heale sõbrannale võib kingituseks teha ühise koosveedetud aja, mille jooksul näiteks minna koos trenni, solaariumisse jne, ühesõnaga, tegema mingeid 'naiste' asju (kui soovid, siis võid ise maksta selle eest, see oleks siis see materiaalsem osa kingitusest)

Naljaga pooleks võib talvisel külmal ajal näiteks valida välja pika aluspesu (eriti vajalik meestele!) ning lasta näiteks nende tagumikuosale mingi pilt või tekst teha (t-särgipoes näiteks saab sellist asja teha)

Tõenäoliselt üks meeldejäävam kingitus, mille oma sõbrale organiseerisin, oli fotosessioon professionaalse fotograafi juures. Selleks oli vajalik rohkemate inimeste rahalist panust, kuid see-eest oli kingitus täiesti ainulaadne ja sellest jäi järele hulk maailma vingemaid pilte. Võib muidugi ka tagasihoidlikumalt ette võtta ja paluda lihtsalt mõnd head sõpra, kellel on silma pildistamisele ja hea kaamera, tulla ise pildistama ning mängida tõeliseid modelle - koos sõprade-sõbrannadega. :)

Viktoria: kirjuta sõbrale luuletus

Viktoria kirjutas:

Vahel ei jagu aega, et kõiki oma suurepäraseid kingiideid ellu viia.. siis võib alati lahkelt neid ideid teistega jagada. Ehk saab keegi teine nendest inspiratsiooni või tuleb koguni ise millegi uue ja huvitava peale.

Selleks, et meeldivaid kingitusi teha, ei pea sul olema miljon krooni. Isegi tuhat krooni ei pea olema. Kodus ja peas midagi ikka ju on?

Need kingitused, mis igaveseks tähtpäeva su mällu söövitavad, on tegelikult tehtud väga väheste vahenditega ja tundidepikkuste šoppamisteta. Vaja vaid: natuke loomingulisust, paras ports hoolimist, piisavalt inimese tundmist.

Kirjuta sõbrale, kallimale, emale-isale, õele-vennale tähtpäeva puhul luuletus. Lihtne riim, soojad sõnad, head soovid, ilusale paberile. Rahalise võimaluse korral pane raami. Raam seinale. Sein mällu. Mälestus hinge.


Aga luuletuse saab panna ka rahakoti vahele- et see oleks alati kaasas ja igal ajal kättesaadav.
Selline väike ports hoolimist ja positiivsust rahakotis kuluks meist igaühele ära!
Paras ports tundeid krediit- ja visiitkaartide vahele!

(Lõik ühest poeemist )

Tahtsin Sulle värvilisi lilli tuua sülekoormas
Aga lilled oleksid küll Sinul üsna varsti koomas
Tahtsin tuua sulle enda pildiraami
Kirju mitmekülgselt jutustava Soome saami

Tahtsin soovida sul' rohkelt õnne orkutisse
Tahtsin saata sulle kuume sünnaesemesse
Siiski siiski orkutiõnn see pole ehe
Parem kingin sulle mõne stripimehe

Tunnen sind ja tean, mis sulle tähtis on
Kirjud sallid, armastus ja roheline kohvikonn
Tunnen sind ja tean, et su süda lai ja hea
Ja sa ei jäta oma sõpru hätta eal


Olen kirjutanud oma sõpradele sünnipäevaks luuletusi. Ja nad mäletavad seda veel pikka aega pärast sünnipäeva. Ja ma vean kihla, et peaaegu iga inimene siin maamunal tahaks
parema meelega jõuludeks personaalse luuletuse kui järjekordse laulva kruusi.


Raha neile, kes seda vajavad

Triinu vend kinkis eelmisel aastal kõikidele oma sõpradele väljatrüki, millega nad said teada, et on toetanud üht heategevusorganisatsiooni. Ise olen ka palunud vahel pigem toetada mõnda toredat fondi või MTÜd, selle asemel, et mulle poest midagi osta.

Seega miks mitte kinkida oma sõbrale kaart: toetasid koerte varjupaika või toetasid lastekodulapsi või toetasid Maarja Küla Eesti maja ehitust jne? Fonde, kuhu raha kanda on mitmeid - lihsalt tuleb valida endale või oma sõbrale sobiv ja ülekanne ära teha. Jõulud on ju head tegemise aeg ja selle asemel, et osta kõigile oma sõpradele jõuluvanaga tassid, võiksid raha panna sinna, kus seda vaja läheb :)

Muide, heategevusega annab teha veel muid asju ka... aga ehk soovib keegi teine edasi arendada neid mõtteid? ;)

Vaba oma mõtetelt: mine sõbrale külla!

*Olen kudunud ja heegeldanud südameid ning muid armsaid asjakesi.
*Veel on hästi tore ise mõni vahva kaart teha heade jõulusoovidega.
*Olen joonistanud sõpradest pilte ja neile kinkinud. Üks parimaid emotsionaalseid elamusi!
*Veel on hästi tore teha jõuludeks või sünnipäevaks t-särk. Me tegime ühele noormehele: muretsesime kaltsukast odava raha eest korraliku t-särgi ja printisime ise kodus värviprinteriga pildi, mille triikisime särgile. Minu meelest vahva mälestus!
*Ja kui teie hea sõber või lähedane elab teist kaugel, siis minge talle ootamatult jõulupühadel külla! Enne uurige natukene tausta..
*Tore on ka ise piparkooke teha ja neid kinkida.
*Eriti meeldib mulle vanadest kinkepaberitest midagi meisterdada.. vene ajast seisavad kapis väga vahvad ning ainulaadsed kinkepaberid. Ei pea iga aasta uusi, sädelevaid ostma.

Kadri vol 2: isetehtud hõõgvein ja meesegu

Jõulude ajal on kindlasti asjakohane isetehtud hõõgvein - keeda kokku magus vein, apelsinimahl, apelsinikoor, ohtralt kaneeli, nelki, muskaati, ingverit ja muidu jõulumaitseaineid ja fariinsuhkrut, vala pudelisse tagasi ja proovi mingi kork peale meisterdada - pudelile võid veel kleepida sildi - isetehtud glögi.

Või siis isetehtud meesegu (kõiksugu pähklite ja rosinatega - ikka tugevaks terviseks!)

Kadri: kingid peaks meisterdama ise

Kadri tõi välja huvitava võrdluse. Kurdame ju tihti, et isetegemiseks ei ole aega, ent.. "Samas...mitu tundi ma šoppaks, et saada kingitused kõigile oma lähedastele? Selle asemel võiks ju mõned toorained haarata ja ise meisterdama hakata," kirjutas ta. Mõistlik. Edasi Kadri ideed.

Esiteks promoksin siinkohal Kati Helmepoodi (http://www.myartworld.net/), see on veebipood, kust saab tellida endale väga soodsa hinnaga väga kenasid ehte meisterdamise juppe, et nt parimale sõbrannale ainulaadne kaelakee teha. See pood on parem kui ta välja näeb, nodi saab kätte nii, et paned veebipoes ostukorvi, täidad vormi oma emaili, aadressi ja tel numbriga ja lased koju postitada või lähed ise järgi. Mina läksin ise, helistasin alt, Kati pistis nina kangialuselt välja, ulatas mulle paberisse murtud paki, millel oli kuldsega maalitud minu nimi. Hakkasin raha otsima, aga kuna vihma kallas, ütles Kati: Ära muretse, kannad üle, kui saad, ei pea kohe maksma! Tohutu usaldus. Pärast saatsin talle pildi oma meisterdatud ehtest ja tema saatis mulle mitu-mitu pdfi õpetustega väga ilusatest ehetest (ma loodan, et mitte selle pärast, et minu oma kole oli:)

Teine idee on jõulusussid - kõigil, kelle näppude all kudumisvardad või heegelnõel sama mõnusad tunduvad kui meresoolaga jalavann varvastele, tasub proovida lihtsate jõulususside punumist - kui kedagi huvitab, võin joonised ka joonistada ja sisse skännida. Need on tõesti lihtsad, aga mõttetu on sõnadega seletama hakata.

Häid ideid saab ka endale kingitud kinkidest - mind on õnnistatud maailma kõige kihvtimate sõpsidega, kes alati midagi südantsoojendavat välja mõtlevad -
jutusaade spetsiaalselt mulle, pikitud elutarkustega, tuttavate inimeste ütlemiste ja lemmiklauludega (see vast võtab päris palju aega ja oskust!),
reis ümber Kadri maailma...lauamäng pildikestega minu elust,
ühised väljasõidud,
pirnikompott (ei, mitte need, vaid NEED pirnid - elektripirnid rohelises vees ja kaanetatud kolmeliitrisesse purki - väga ilmekas!),

Kõik stooriga asjad on head. Ja tõsi, alati ei pea tegu asjadega olema, ma ise vist siiski veel päris niiii kaugele ei ole jõudnud - praegu veel lõikan-kleebin ise jõulukaarte ja käkerdan isetehtud trühvleid....ideid on palju. Lasteajakirjad ja meisterdamise raamatud on ka kindlasti kasuks!

7.12.08

Piiiia: kingiks purgi sees õhupalli

1. Õhupall - Karupoeg Puhh on öelnud, et ei saa kunagi olla masenduses, kui sul on õhupall! Kingi mõttes olen selle pannud täispuhumata kujul klaaspurki, kujundanud selle mõtteteraga sildi. Iiah oli tookord väga õnnelik.

2. Värskele abikaasale/emale/soolaleivatajale Kupongiraamat, kust saab oma teisele poolele esitamisekskuponge välja rebida. Kupongid näiteks "Naine tahab vaikust ja rahu", "Õhtu poistega linnapeal. taskuraha kaasaarvatud", "vahuvann ja shampus", "lapsehoidmine ja ilusalongi külastus", "suuur kallistus" jne jne olenevalt inimesest ja sündmusest mispuhul kink tehakse

3. lillepott või tsinkämber koos mullaga, millesse on istutatud pudel "kvaliteetvein" Kosmost. Juurde toki otsas silt nagu istikutele tihti pannakse lille Cosmos sordikirjeldusega: Külavata mai lõpus avamaale... jne

4. samuti mulla või kruusapotti "istutatud" suur oks, mille külge riputada kingiraha kahekroonistes kupüürides või sigaretiassortii või rulli keeratud paberid heade soovidega või mida iganes

5. vineerile maalitud "stencil" stiilis pilt kingisaaja fotost photoshopitud 1sabloonist.

6. lumetul jõuluajal grillvarda otsa pandud suur paberist lumehelves, et oleks ikka valged jõulud.

2: Maria teeb kingitused ise

Meie bännerite disainer Maria on kommentaariumisse juba ideid poetanud. Ehk saab keegi teinegi siit veidi materjali.

Maria ideed:
1. Üks sõbranna saab minu käest vektorjoonistuse. Ta küll ise "tellis" selle, aga seda kindlam on, et talle meeldib. Ma neid just väga tihti ei tee, niiet eriline saab see kindlasti olema.. :)
2. M. sai oma kingi juba varakult kätte.. Polnudki palju vaja - rääkisin talle lihtsalt ühe saladuse :)
3. Kolm sõpra saavad muusikat. Kaks neist 30 aastat vanad albumid ja üsna haruldased. Üks plaatidest on 70ndate originaal vinüül, mida Eestist enam ammuilma saada ei ole.

Mõned juba varem tehtud head kingi-ideed ka:
1. Gen sai sünnipäevaks raamitud pildi, kus oli minu eelmise aasta Rabarocki pilet sisse skännitud, kuupäevad 2009 aastaks ära muudetud ja pildi taga, raami vahel oli Piletilevi kinkekaart, mille eest ta nüüd uue festivali passi saab.
2. Mõned aastad tagasi oli mu "leivanumber" fotokollaaž päevakangelase tegemistest. Alati kuidagi naljakate või muidu friikide piltidega :P
3. Roometile kinkisin ühel aastal päris käsitsi joonistatud pildi, kus me mõlemad peal olime. Ma ei unusta kunagi ta nägu, kui ta selle kätte sai :)

1: Vii sõber teatrisse

Lubasime, et mõned ideed presenteerime isegi. Alustame.

Kujutage nüüd ette: on sume jaanuariõhtu ja saad kokku oma kalli sõbraga, joote mõnes vanalinna kohvikus tassi kohvi (ja võib-olla lubate endale isegi ühe sooja õunakoogi vahukoorega) ning pärast seda sammud teatrisse. Võib minna mõnda nö päris-teatrisse või otsida alternatiivsemaid variante. Valik on teie.

Jõuluvana kotti aga võib puistata kenasti kujundatud kaardi kirjaga: "Näeme 12. jaanuaril kell 18".

5.12.08

Oo, beibi! Sulle võin kokku tuua kogu maailma asjad!

Oma idee toetuseks valmis meil väike videoklipp.
Levita rõõmuks!

Levita ideed bännerite abil!

Kui Sulle tundub, et aeg on kinkida tõelist jõulutunnet, siis võid ideed levitada. Selleks võid kasutada neid mõnusaid bännereid näiteks oma blogis või koduleheküljel.

Kuidas? Selleks tuleb html-i kopeerida lihtsalt bänneri all olev kood. Kui tahad pilti lihtsalt blogipostituses kasutada, oleksime tänulikud kui viitaksid sellele blogile (sest siit saab ju kavalaid kingiideid;)).

<a href="http://joulutunne.blogspot.com" target="_top"><img src=" http://www.hot.ee/joulutunne/widgetid/joul1_vaike.jpg"/></a>

<a href="http://joulutunne.blogspot.com" target="_top"><img src=" http://www.hot.ee/joulutunne/widgetid/joul2_vaike.jpg/></a>

<a href="http://joulutunne.blogspot.com" target="_top"><img src=" http://www.hot.ee/joulutunne/widgetid/joul2_vaike2.jpg/></a>

<a href="http://joulutunne.blogspot.com" target="_top"><img src=" http://www.hot.ee/joulutunne/widgetid/joul3.jpg/></a>

<a href="http://joulutunne.blogspot.com" target="_top"><img src=" http://www.hot.ee/joulutunne/widgetid/joul3_keskmine.jpg/></a>

<a href="http://joulutunne.blogspot.com" target="_top"><img src=" http://www.hot.ee/joulutunne/widgetid/joul3_keskmine2.jpg/></a>

<a href="http://joulutunne.blogspot.com" target="_top"><img src=" http://www.hot.ee/joulutunne/widgetid/joul3_keskmine3.jpg"/></a>

<a href="http://joulutunne.blogspot.com" target="_top"><img src=" http://www.hot.ee/joulutunne/widgetid/joul4_vaike.jpg"/></a>

<a href="http://joulutunne.blogspot.com" target="_top"><img src=" http://www.hot.ee/joulutunne/widgetid/joul4_vaike2.jpg"/></a>


Bännerid kujundas Maria Laanelepp. Aitäh talle :)

3.12.08

Üleskutse: ära kingi asju, kingi emotsioone!

Ukse ees on jõulud.
Teisisõnu, aasta suurim kingitustetegemise üritus. Varsti järgneb sõbrapäev ja ilmselt ka nii mõnegi sõbra sünnipäev...

Meile tundub, et üha rohkem on jõulud muutunud lihtsalt pühaks, mil peab tegema kingitusi. Ja nii saame mõnikord terve hunniku ASJU. Lihtsalt sellepärast, et midagi pidi kinkima. Samal ajal oleme ise nädalate kaupa pead vaevanud probleemiga - mida neile kõikidele sel aastal kinkida?

Võiks olla teisiti. Tegelikult võiks ju saada jõuludeks ja muudeks tähtpäevadeks kingitusi, milles on mõte, milles on hinge. Kingitusi, mis ei risustaks maailma veelgi rohkemate asjadega. Võiks saada ka kingitusi, mis ei olegi asjad, vaid koosnevad ainult mõnest heast emotsioonist.

Kutsume üles kõiki jagama oma ideid, mis paneks kingisaajad rõõmsalt särama!

Mida mõnusat oled Sina oma sõpradele ja tuttavatele kinkinud?

Jaga oma ideid ka teistega! Kindlasti on sellest palju abi neile, kes alles otsivad seda kingituse ideed.

Oodatud on kõik kingiideed, milles on emotsiooni, milles on võlu ja ehk ka midagi sellist, mida võiks nimetada selleks jõulutundeks.

Jäta oma mõtted kommentaariumisse või saada e-mail: emotsioonid@gmail.com. Meie paneme selle siia blogisse üles.

P.S. Vaata kindlasti ka meie mõnusaid bännereid ;)

30.11.08

Miks me seda teeme?

Kust sai kampaania alguse?

Paar kuud tagasi juhtus see, et meie õppejõud seadis meid fakti ette - tuleb läbi viia projekt. Kuna soovituslik oli teha midagi ühiskondlikult kasulikku, panime oma pead kokku ja tasakesi arenes välja idee "Ära kingi asju, kingi emotsioone!" Meie mureks on muidugi tarbimisühiskond ja plastmassist jõulud. Soovist kellelegi midagi kinkida (sünnipäevaks, jõuludeks, sõbrapäevaks, nimepäevaks jne...) on saanud tüütu kohustus. Jõulutunne - kas selline üldse eksisteerib? Kuidagi loomulikul teel saigi meie peasõnumiks "Jah jõulutundele!"

Miks jõulutunne?

Meeletu kingitusteralli ja asjade kokkuostmise keskel pole aega märgatagi, et jõuludest pole enam ammu järel muud, kui vaid see plastmassist ja pinisev, need ülekuhjatud ostukärud ja tühjenevad pangakontod. Emotsioonid on surnud ja aega pole nagunii. Tahaks loota, et meie sõnum paneb inimesi natuke selle peale mõtlema ja ehk tulevad sel aastal jõulud veidi teisiti.

Loomulikult võib 7-aastasele raske olla selgeks teha, miks jõuluvana ei toonud talle uut Lotte vihmavarju või Littlest Pet Shopi treeningkeskust. Aga ka väike samm on väike samm.

Milline on emotsiooniga kingitus?

Just! See sai ka meie põhiküsimuseks. Vahel tuleb sõbrale kinki organiseerides headele mõtetele. Aga sama tihti ei tule ka. Seega otsustasime, et loome keskkonna (käesolev blogi), kust saaks neil hetkedel kui endal on head mõtted otsas, ideid, toetust ja kosutust. Nii me siis panemegi kirja oma mõtted ja loodame, et palju teisigi, kes on nõus jagama enda omi.

Miks emotsioonid?

Väärtustagem aega ja inimesi enda ümber. Kui oled juba teinud otsuse kellelegi midagi kinkida, siis oleks ju mõnus seda teha mitte kohusetundest, vaid südamest. Vahel on oma kätega meisterdatud õdus õhtusöök palju tähendusrikkam, kui järjekordne vaas, mis jääb nurka tolmu koguma. Ehk tasub veidi mõtelda, enne kui osta jälle üks plastmassist või metallist asi lihtsalt selleks, et midagi pidi kinkima. Juba keskkonda silmas pidades ei ole see kõige arukam mõte, aga veel enam - oluline on ju kingisaaja rõõmustamine. Ja sinu emotsiooniga kingitus teeb seda kindlasti paremini.

Kuhu jäävad asjad?

Kuigi me armastame loodust ja keskkonda meie ümber, mõistame suurepäraselt, et asjade kaotamine maailmast on üsna võimatu tegevus. Samuti oleme veendunud, et ka asjades võib peituda rohkelt emotsioone, kui olla leidlik. See võib olla isetehtud tass Või näiteks raamat, mida teie sõber on juba ammu ihaldanud.

Kes kampaaniat veavad?

Oleme Tartu Ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni instituudi magistrandid: Kaisa, Kreet, Terje ja Triin. Meile on appi tulnud mõned meie sõbrad, kes aitasid kujundada blogikeskkonna ilusamaks (Mehis), bännerid armsaks (Maria) ja video lahedamaks (Anz). Aitäh.

Lõpumärkus

Kui esialgu oli meie eesmärgiks ära teha lihtsalt üks töö ühe aine raames, siis praegu loodame, et "Jah jõulutundele!" paneb vähemalt mõned inimesed oma kingituste planeerimisel natuke enam mõtlema ja leidlik olema. Ehk tulevad nii sel aastal jõulud veidi teisiti, veidi rohkema emotsiooniga. Mine sa tea, äkki leiamegi selle jõulutunde üles.